توضیحات
فراخوان های آنلاین پایمرد
متن نشریه فرهنگ واژگان نظام فني و اجرايي كشور
Big project
طرح بزرگ
طرح عمرانی که کل اعتبار آن بالای میلیارد ریال باشد.
Important project
طرح مهم
طرح عمرانی که به علت اهمیت و تأثیرش در وضعیت اقتصادی و اجتماعی کشور توسط قانون گذار
(مهم) تشخیص دادهشده است و در پیوست شمارۀ () قانون بودجه از سایر طرحها متمایز شده است.
Study and research
مطالعه و تحقیق
مطالعات و تحقیقاتی که برای ارتقای سطح دانش و یا تبیین روشهای اجرایی درزمینهٔ های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی انجام میشود. مانند مطالعات برنامهریزی (منطقهای، اجتماعی، اقتصادی و ...)، مطالعات محیطزیست دریایی، تحقیقات مبارزه بیولوژیک، مطالعه صرفهجویی انرژی و ...
Financial weight
وزن مالی
وزن مالی تعدادی پروژه مشخص از یک گروه از پروژهها، برابر است با درصد کل اعتبار عمرانی آن تعداد پروژه، از کل اعتبار گروه پروژههای مربوط.
Percentage of completed projects
درصد تحقق خاتمۀ پروژهها
برابر است با: × (تعداد پروژههای خاتمه یافتنی/ تعداد پروژههای خاتمه یافته)
Achievement of annual goals
دستیابی به اهداف یک ساله
∑n aiki∑n ai pi
برابر است با: =i=i
ai= اعتبارات مصوب سال موردنظر.
ki= (پیشرفت فیزیکی در اول سال موردنظر) (پیشرفت فیزیکی گزارش شده در زمان بازدید) pi= پیشرفت فیزیکی پیشبینیشده طی سال موردنظر.
n= تعداد پروژهها.
فراخوان های آنلاین پایمرد
متن نشریه فرهنگ واژگان نظام فني و اجرايي كشور
Project appraisal system
نظام ارزشیابی طرحها
نظام ارزشیابی عبارت است از مجموعه روشها، دستورالعملها، شرح وظایف و گردش کار که برای ارزشیابی طرحها به کار گرفته میشود.
Assessmentevaluation of project
ارزشیابی
عبارت است از سنجش و داوری عملکرد برنامهها و طرحها باهدفها و ضوابط و استانداردهای پیشبینیشده از قبل و شناخت و تحلیل آثار اقتصادی و اجتماعی اجرای برنامهها.
ارزشیابی وسیله ایست برای سنجش کارایی برنامهها و فراهم کردن زمینههای عقلایی برای برنامهریزیهای آتی در سیستمهای برنامهریزی پیشرفته. سه نوع ارزشیابی انجام میگیرد:
ارزشیابی پیش از اجرا
ارزشیابی ضمن اجرا
ارزشیابی پس از اجرا
Exante evaluation
ارزشیابی پیش از اجرا
ارزشیابی پیش از اجرا، غالباً مطالعه امکان سنجی است که ارزیابی پیشنهادهایی درزمینهٔ برنامه توسعه است برای آنکه مزایای نسبی جریانهای مختلف اجرای کار را معلوم دارد. این ارزشیابی پایهای برای سیاستگذاری در پرتو معیارهای تثبیت شده از قبیل ارتباط آن باهدفهای توسعه، امکان سنجی عملیاتی و مطالعات درزمینهٔ هزینه منفعت را فراهم میآورد.
Oncourse evaluation
ارزشیابی ضمن اجرا
ارزشیابی ضمن اجرا عبارت است از بازنگری و بازبینی پیشرفت اجرای برنامه، از طریق هم سنجی نتایج واقعی باهدفهای برنامه. این ارزشیابی برای نظارت عملیاتی و بازنگری و تعدیل تمام یا برخی از هدفهای پیشبینیشده به کار میرود.
Expost evaluation
ارزشیابی پس از اجرا
ارزشیابی پس از اجرا، ارزشیابی اقدامات انجامشده است. این ارزشیابی معلوم میدارد که آیا برنامهها، برحسب تمام شاخصهای کمی و کیفی، به گونهای هموار بهسوی هدفها روان بوده است یا نه، امکانات بالقوه برای رشد آتی را کشف و از آنها بهرهبرداری میکند، هر نوع نارسایی را که در اصل در تهیه برنامه و اجرای آن وجود داشته، آشکار میسازد، کارایی و توانمندی دستگاههای برنامهریزی را میسنجد و نتایج تجربه جدید را به عموم معرفی میکند و آنها را برای تهیه بهتر برنامههای آتی به کار میگیرد.
Project evaluation
ارزشیابی پروژه
یک بررسی مستند عملکرد پروژه که در پایان اجرا انجام میشود و به ما اطمینان میدهد که اهداف طرح تا چه حد حاصل شده و تجربه بهدستآمده از طرح باعث تعالی دیگر طرحها میگردد.
Technical evaluation
ارزشیابی فنی
بررسی و تحقیق برای تعیین مناسب بودن مواد، دستگاه، تجهیزات یا سیستم ازلحاظ فنی.
Performance appraisal
ارزشیابی عملکرد
سنجش و بررسی عملکرد یک طرح با اهداف تعیینشده، با توجه به استانداردهای مربوط میباشد.
Evaluation of completed projects
ارزشیابی طرحهای خاتمه یافته
ارزشیابی طرحهای خاتمه یافته فرایندی است که سنجش و مقابله معیارهای طراحی در گزارشهای توجیه طرح با آنچه که نهایتاً اجرا و به مرحله بهرهبرداری رسیده است و همچنین ارزشیابی عملکرد مدیریت کیفیت طرح را دنبال میکند (بهمنظور ارزشیابی سرمایهگذاریهای عمرانی، ارتقا و بهبود نحوۀ تصمیمگیری و استفاده از نتایج و تجربیات گذشته برای طرحهای جدید).
Plan
برنامه
نمایش منظم و یا رعایت سلسلهمراتب فعالیتهای مربوط به هم و مربوط به یکرشته تصمیمات منظم و مرتبط برحسب دورههای زمانی مختلف است. به عبارت دیگر برنامه گاهنامه تصمیمات منظم بر اساس سلسلهمراتب عملیات است.
برنامه عمرانی کشور
National development plan
مجموعهای از خطمشیها، اهداف کمّی و کیفی و سیاستهای اجرایی برای توسعه بخشهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در مقیاس ملی و منطقهای که معمولاً برای یک دوره میان مدت (پنج ساله) و در چارچوب اهداف و راهبردهای برنامه توسعه بلندمدت تهیه میشود.
Perspective plan
برنامههای دورنگر
معمولاً برنامههای دورنگر، دورهای ده تا سی ساله را دربر میگیرد. برنامهریزی دورنگر، تحلیلی راهبردی از مسائلی است که ممکن است کشور در آینده با آن روبه رو شود، همراه با پیشنهادهایی درزمینهٔ جهتگیریهای آینده. چشم انداز وسیع برنامهریزی دورنگر، مخصوصاً برای تجدیدنظر در خطمشیها (یا سیاستها) تغییر دادن راهبردها و تجدید ساختار اقتصاد کشور، سودمند است.
برنامه درازمدت
منظور برنامهای است که ضمن آن توسعه اقتصادی و اجتماعی برای یک دوره ده ساله یا طولانیتر بهعنوان راهنمای برنامهریزیهای پنج ساله پیشبینی میشود.